Kom igång med Power Apps

Jag har skapat en serie med video-avsnitt Kom igång med Power Apps på svenska, där jag går igenom just hur man kan komma igång med Power Apps. Var startar man, vilka är grunderna och hur hittar man mer information är exempel på sådant jag går igenom. I del 8 har jag bjudit in Jonas Rapp som visar oss hur man kan skapa responsiva Canvas Apps.

Det startar med en introduktion till Power Platform, vi går igenom hur man hittar till Maker Portal, som man utgår från när man vill arbeta med Power Apps. Där loggar man in med sitt Microsoft 365 (eller Dynamics) konto, ser till att man får koll på miljöer och sen är det bara att sätta igång med att skapa appar.

Om Power Apps

Power Apps är en del av Power Platform. Med Power Apps kan man skapa både mobil- och webbapplikationer (samt sätta upp portaler) utan kod. Det finns tre olika apptyper; Canvas Apps, Model-Driven Apps och portaler. Power Apps kan användas för att ta bort eller minska andelen manuellt arbete. Till exempel kan vi låta saker som idag hanteras i Excel skötas smidigare och mer hanterat med Power Apps.

Canvas Apps används ofta för enklare inmatning eller för att visa upp information, ofta löser de en specifik sak eller några få samt körs de oftast mobilt. De kan skapas både från data som t ex Excel, Common Data Service (vår databas i molnet inklusive mer än så) eller SQL server, från någon befintlig mall eller från scratch. Datakällan är valfri och det finns 300+ färdiga connectorer att välja mellan, det finns också möjligheten att skapa sin egna connector. Ladda ner Power Apps appen till din mobiltelefon, logga in och få tillgång till apparna för er organisation. Canvas Apps beskrivs ofta som en blandning av Excel och Power Point.

En Model-Driven App täcker ofta in mer, kan vara stöd för flera olika processer och används ofta “i bagrunden”. Ett exempel är att någon typ av inrapportering kan ske mobilt i en Canvas App, de personer som behöver se över det som har rapporterats in kan sedan göra detta strukturerat och få vägledning via affärsprocessflöden i en Model-Driven App. Visualisera med diagram och instrumentpaneler eller bädda in en Power BI-rapport. Här har vi alltid Common Data Service i bakgrunden. Det som tidigare var Microsoft Dynamics CRM är nu ett antal appar som är byggda på Power Platform, t ex Dynamics Sales och Dynamics Customer Service.

Det finns många möjligheter för att utöka sina Power Apps, både no-code och med kod. Begränsningen är din fantasi och utmaningen ligger inte i att komma i gång med Power Apps och lära sig bygga appar utan snarare i att komma på hur man ska utforma sina appar för att på allra bästa sätt stödja de processer man har.